Nemačke firme odustaju od izgradnje nuklearki u Britaniji

Nemačke energetske kompanije E.ON i RWE saopštile su danas da odustaju od 15 milijardi funti (23,78 milijardi dolara) vrednog plana o izgradnji novih nuklearnih postrojenja u Britaniji, čime su dovedeni u pitanje napori britanske vlade da do 2025. izgradi novu grupu nuklearnih reaktora.


U zajedničkom saopštenju kompanija navodi se da su iznenadna odluka Nemačke da ugasi svoje nuklearke, visoki troškovi njihovog zajedničkog projekta “Horizont” i dužina vremena potrebnog za izgradnju postrojenja doveli do odluke da se zajednički poduhvat proda, prenosi Rojters.

“RWE i E.ON su doneli stratešku odluku o odustajanju od izgradnje nuklearnih elektrana u Britaniji u okviru projekta ‘Horizont’”, navele su kompanije.

Firme su dodale da sada traže kupca za “Horizont” da bi osigurale da rad na njihovom gradilištu “Vilfa” na velškom ostrvu Englesi bude nastavljen u kratkom roku.

Posle objave saopštenja, akcije RWE pale su danas za 0,72 odsto, a E.ON-ove za 1,05 odsto.

Oko 20 odsto potrošnje eleketrične energije u Britaniji obezbeđuje deset nuklearnih centrala, od kojih je pet predviđeno za zatvaranje u narednoj deceniji. Vlada u Londonu planira da njihove kapacitete nadoknadi novim, savremenijim i sigurnijim reaktorima.